Често големите търговски вериги започват масирани рекламни кампании под формата на промоции

...
Често големите търговски вериги започват масирани рекламни кампании под формата на промоции
Коментари Харесай

Цакат ни при пазаруване с промоциите, ето за какво да внимаваме

Често огромните търговски вериги започват масирани рекламни кампании под формата на промоции и акции, само че при някои търговци се следят нелоялни търговски практики.

Много постоянно, когато има промоция вид " до привършване на количествата ", когато посетителят пристигна в комерсиалния обект, тъкмо тази стока липсва, само че му се предлага различна такава.

Друг сходен образец за нелоялна практика – комерсиалният обект предлага оферта, че при закупуване над избрана сума купувачът ще получи гратис артикули на по-ниска цена; стигайки на касата обаче се оказва, че " подаръкът " липсва.

Регистрират се и случаи на предложение на продуктови групи на обособени места за продажби на по-ниска цена, а на касата се маркира постоянната цена на въпросните продукти.

Нарушенията се откриват при провеждането на регулярна контролна активност или при инспекции по сигнали.

Експертът от КЗП Истатко Томов съветва потребителите да съпоставят цените в няколко търговски обекта, да не се поддават на чара на комерсиалния служащ и на шумните рекламни акции, доста деликатно да четат етикета на стоката, а също по този начин да пазят платежния си документ, защото той удостоверява договорните връзки с търговеца и дава право на претенция. И не на последно място: да не се поддаваме на нападателната реклама на уличните търговци, защото продаваните там артикули носят по-висок риск.

Сигнали до КЗП могат да се подават на телефон 0 700 111 22. 

Културата на потребителите се покачва доста постепенно, счита Богомил Николов от Асоциация " Активни консуматори ". По думите му, търговците постоянно са по-изобретателни, тъй като са в по-силна позиция, а потребителят постоянно е бил в по-слаба позиция, оттова произтичат и голямата неравнопоставеност и нуждата тя да се преодолее посредством даването на права на потребителите.

В Европейски Съюз потребителите са измежду най-оправомощените в света. Как се ползват обаче на процедура тези права, е напълно различен въпрос, уточни Николов.

КЗП има изначален законодателен минус – санкциите би трябвало да бъдат % от оборота на търговеца, с цел да може да има по-голям почит към тях, съобщи Богомил Николов пред БНР. Според него има възприятие за безотговорност измежду търговците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР